BMW AG (acronimul pentru Despre acest sunet Bayerische Motoren Werke AG (ajutor·info), în română Uzina Bavareză de Motoare SA) este o companie multinațională germană care produce în prezent automobile și motociclete de lux și a produs, de asemenea, motoare de avioane până în 1945.

Compania a fost înființată în 1916 și își are sediul în München, Bavaria. BMW produce autovehicule în Germania, Brazilia, China, India, Africa de Sud, Marea Britanie și Statele Unite. În 2015, BMW a fost al 12-lea cel mai mare producător mondial de autovehicule, cu 2.279.503 de vehicule produse. Membrii familiei Quandt sunt acționari pe termen lung ai companiei, restul de acțiuni fiind deținute de publicul de tip float.

Automobilele sunt comercializate sub mărcile BMW (cu sub-mărci BMW M pentru modele performante și BMW i pentru mașinile electrice cu priză electrică), Mini și Rolls-Royce. Motocicletele sunt comercializate sub marca BMW Motorrad.

Compania are o istorie importantă în domeniul sporturilor cu motor, în special în mașinile de turism, Formula 1, mașinile sport și Insula Man TT.

Denumirea și logo-ul companiei

Numele BMW este o abreviere pentru Bayerische Motoren Werke (pronunția germană: [baɪ̯ʁɪʃə mɔtʰɔʁn̩ vɛɐ̯kə]). Numele german nu este corect din punct de vedere gramatic, deoarece Motorenwerke este un singur cuvânt în limba germană. Termenul Bayerische Motorenwerke (utilizat în trecut în mai multe publicații și anunțuri germane) traduce în limba engleză ca Bavarian Motor Works , care a fost utilizat de BMW pentru comercializarea produselor în țările vorbitoare de limbă engleză. Sufixul AG, scurt pentru Aktiengesellschaft, semnifică o entitate încorporată care este deținută de acționari.

Steagul Bavariei

Sigla circulară albă și albă BMW sau rotunda a evoluat din logo-ul circular al companiei Rapp Motorenwerke, din care a crescut compania BMW, combinată cu culorile albastre și albe ale drapelului Bavariei. Logo-ul BMW folosit încă astăzi a fost creat în 1917, deși cu diferite modificări minore ale stilului.

Originea logo-ului este adesea considerată a fi o reprezentare a mișcării unei elice de aeronave, cu lamele albe tăind printr-un cer albastru. Totuși, acest portret a fost folosit pentru prima dată într-o publicitate BMW în 1929 – la douăsprezece ani după crearea logo-ului – deci nu este originea emblemei în sine.

Termenii Beemer, Bimmer și Bee-em sunt folosiți în mod obișnuit de argou pentru BMW în limba engleză și sunt uneori utilizați alternativ pentru mașini și motociclete. În Statele Unite, unii oameni prescriu că “beemer” ar trebui să fie folosit în mod specific pentru motociclete și “bimmer” ar trebui să fie utilizat pentru autoturisme. Unii dintre acești oameni susțin că “adevărații actori” fac această distincție iar cei care nu sunt “neinițiați”. utilizarea în mass-media nord-americană variază, de exemplu, The Globe and Mail of Canada preferă Bimmer și îl numește pe Beemer o “abominație yuppie” iar Tacoma News Tribune spune că “snobii auto” termeni pentru a face distincția între mașini și motociclete.

Automobile

Liniile actuale de modele ale automobilelor BMW sunt:

Seria 1 ( F20 / F21 ) este nivelul de intrare la gama de modele actuale a BMW. Este produsă în stiluri de caroserie cu 3 uși și 5 uși hatchback. O varianta cu sedan cu 4 uși ( F52 ) este de asemenea vândută în China și Mexic

Seria 2 ( F22 / F23 ) este coupe-urile și convertibilele la nivel de intrare BMW. Gama Seria 2 constă, de asemenea, din stilurile de caroserie “Active Tourer” ( F45 ) și “Gran Tourer” ( F46 ), care sunt MPV cu 5 locuri și respectiv 7 locuri.

Seria 3 ( F30 / F31 / F34 ) este produsă în stil sedan cu 4 uși, vagon cu patru uși (estate) și stiluri de caroserie rapidă cu cinci uși (“Gran Turismo”). O variantă cu sedan cu ampatament lung ( F35 ) este de asemenea vândută în China.

Seria 4 ( F32 / F33 / F36 ) este produsă în versiuni coupe cu 2 uși, cu 2 uși decapotabile și cu 5 uși (“Gran Coupe”).

Seria 5 ( G30 / G31 ) este produsă în stiluri de caroserie și vagon. O varianta sedan cu ampatament lung (G38) este de asemenea vândută în China.

Seria 6 ( F06 / F12 / F13 ) este produsă în modele de coupe cu 2 uși, cu 2 uși decapotabile și cu 4 uși (“Gran Coupe”).

Seria 7 ( G11 / G12 ) este produsă în stilul sedan cu 4 uși și pe cele cu ampatament lung.

Modelele X constau în X1 (F48) , X2 (F39) , X3 G01 , X4 (G02) , X5 (G05) și X6 (F16)
Aici veti gasi cartile de service/manuale pentru toate modelele BMW: Seria 1, Seria 2, Seria 3, Seria 5, Seria 7, Seria M, Seria X, Seria Z

Nu uita sa cumperi

Polita RCA

Baterie auto

Ulei motor
Manual de utilizare/carte de service BMW Seria 1

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria 2

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria 3

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria 5
Manual de utilizare/carte de service BMW Seria 7

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria M

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria X

Manual de utilizare/carte de service BMW Seria Z