AUDI AG, cunoscut simplu ca Audi, este un producător de automobile din Germania, cu sediul în Ingolstadt, landul Bavaria. Capitalul societății Audi este deținut aproape în totalitate (99,14%) de Grupul Volkswagen. De la 1 ianuarie 1985, sediul central al firmei Audi NSU Auto Union AG (AG este echivalentul german al abrevierii românești S.A.), a fost mutat de la Neckarsulm la Ingolstadt, și de atunci produsele poartă numele Audi.

În anul 2010, vânzările Audi au fost de 1,09 milioane de vehicule, comparativ cu anul 2009, când au fost de 0,95 milioane.
Automobilele de marca Audi, cu excepția celor două uzine germane din Ingolstadt și Neckarsulm, mai sunt fabricate și în orașele: Győr (Ungaria), Bratislava (Slovacia), Changchun (China), Bruxelles (Belgia) și Aurangabad (India).

Sloganul oficial al firmei Audi vw este Vorsprung durch Technik („Progres prin Tehnologie”). Acest slogan a fost folosit pentru prima dată la reclama pentru NSU Ro 80, în ianuarie 1971.
Sloganul mai este folosit și în cântecele „Zooropa” al formației U2 sau în albumul „Parklife” aparținând formației engleze Blur.

De mulți ani încoace, secția Audi Tradition („Tradiția Audi”), împreună cu asociațiile cu tradiții vechi Auto Union GmbH și NSU GmbH, prezintă pe scară largă istoria foarte ramificată a firmei Audi.

Originile Audi

Odată cu mutarea firmei lui August Horch de la Reichenbach la Zwickau, uzinele „August Horch & Cie” sunt transformate într-o societate pe acțiuni. Horch, Directorul tehnic (orientat mai mult pe tehnică decît pe profit), intră tot mai mult în conflict cu Directorul de achiziționare. Acest conflict escaladează și în data de 21 iunie 1909 Horch părăsește firma înființată de el însuși. După nici o lună, cu ajutorul unor prieteni și investitori, mai exact în ziua de 16 iulie 1909 August Horch înființează în Zwickau firma „August Horch Automobilwerke GmbH”; de aici începe istoria mărcii automobilului Audi. August Horch și-a găsit inspirația într-o simplă săpunieră. Este binecunoscut faptul că cele 4 linii de design ale săpunierei clasice au pus bazele distinctivului aspect al automobilelor germane. Tradiția continuă și în ziua de azi, fiind printre puținele branduri care nu au adoptat forme și linii moderne, contemporane.

Foștii parteneri l-au dat în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, iar un tribunal a decis că marca Horch aparținea fostei sale companii. August Horch a fost forțat să înceteze folosirea propriului său nume de familie în noua sa firmă constructoare de autovehicule. Horch a convocat o ședință pentru a găsi un nou nume pentru companie. În timpul ședinței, fiul gazdei Franz Fikentscher- un băiat de zece ani, Heinrich- studia în liniște limba latină într-un colț al camerei. De câteva ori a părut că vrea să zică ceva, dar se răzgândea, până când, în cele din urmă, a zis: „Tată! – audiatur et altera pars… Nu ar fi o idee bună să îi spuneți Audi în loc de Horch?”. (horch în germană înseamnă „ascultă”, echivalentul în latină fiind „audi”). Ideea a fost acceptată cu entuziasm de toți cei de față. Afirmația că „AUDI” ar fi abrevierea denumirii „Auto Union Deutschland Ingolstadt”, nu corespunde adevărului.
În luna iulie 1910, este fabricat primul Audi la uzinele din Zwickau, și în anul 1915 a fost fondată firma Audi Werke AG.
Audi a început cu un motor cu patru cilindri, de 2611 cm³ (2,6 l), urmat de un model de 3564 cm³ (3,6 l), precum și un motor de 4660 cm³ (4,7 l) și unul de 5720 cm³ (5,7 l). Aceste mașini au avut succes chiar și la întreceri sportive. Primul model cu șase cilindri, cu cilindreea totală de 4660 cm³ (4,7 l) a apărut în toamna anului 1923, fiind prezentat la expoziția din Berlin.
Motorul cu aprindere prin scînteie avea un consum de 22 – 25 de litri de benzină și la o turație de 2500 rpm dezvolta o putere de 70 CP.

Era modernă a Audi

Modelul Audi Typ M avea o serie de îmbunătățiri, care l-au făcut vedeta expoziției. Acestea erau: o caroserie specială care cântărea 2500 kg, motor din metale ușoare cu suprafața netedă, arbore cu came pe chiulasă, aer filtrat, un compresor la cutia de patru viteze pentru umflarea roților etc.

Modelul „M” era și primul Audi care avea un sistem hidraulic-mecanic de frânare pe toate patru roțile. Viteza maximă era de 120 km/h, dar cea indicată era de 100 km/h. Audi 18/70 CP Typ M era la timpul respectiv cel mai luxurios și scump automobil din Germania. Cele 228 de exemplare fabricate între anii 1925 și 1928 au fost vândute la un preț de 22.300 Reichsmark.

Prin fuzionarea în anul 1969 a companiilor NSU cu Auto Union a rezultat Audi NSU Auto Union AG, care în anul 1985 a fost denumită în Audi AG. Cu această denumire nouă, centrala firmei sa mutat din Neckarsulm la Ingolstadt.

În anul 1970, Volkswagen a prezentat marca Audi în Statele Unite ca „modelul anului 1970”.

Prima mașină din acest regim a fost Audi 100, în 1968. Acesta a fost însoțit în 1972 de Audi 80/Fox (care a constituit baza pentru Volkswagen Passat din 1973) și în 1974 Audi 50 (redenumit Volkswagen Polo). Audi 50 a fost din mai multe puncte de vedere nucleul designului, deoarece acesta a fost prima apariție a conceptului VW Golf/Polo, care a dus la o mașină de succes mondial.
Audi a dezvoltat și introdus numeroase inovații tehnice noi, ca de exemplu, unghi de cădere negativ al direcției la modelul Audi 80 în anul 1972, 1975 primul motor al Grupului Volkswagen cu injecție mecanică de carburant, K-Jetronic la „motorul GTI” la VW Golf.

În anul 1977 motorul cu aprindere prin scânteie cu 5 cilindri a fost folosit la automobilul Audi 100. În 1980 a fost introdus sistemul de tracțiune quattro la Audi quattro, care era plănuit pentru toate tipurile cu o putere mai mare de 200 CP.

Imaginea pe care o aveau clienții despre Audi la acel moment era una conservatoare. Ca atare, a fost acceptată propunerea inginerului constructor de șasiuri Jörg Bensinger de a dezvolta o tracțiune integrală pe vehiculul militar de teren (jeep) Volkswagen Iltis („Dihorul”) pentru un Audi performant, de raliu. Automobilul cu astfel de calități, Audi quattro (un coupé turbo), a fost prezentat în 1980.

Audi quattro a fost primul automobil german de producție la scară largă cu tracțiune integrală permanentă prin intermediul unui diferențial central. Este frecvent menționat ca Urquattro („Quattro original” sau „primar”). Asemenea vehicule au fost fabricate în număr mic (toate construite manual de o singură echipă), dar a fost un model de mare succes la raliuri. Marile victorii au dovedit fiabilitatea mașinilor de curse cu tracțiune integrală, iar Audi a început să fie asociat cu mari inovații în domeniul automobilistic.

Filiala quattro GmbH a fost fondată în anul 1983 și este deținută în totalitate de Audi AG. Această filială este începând cu anul 1996 o firmă de vehicule sport cu sediul în Neckarsulm.

De asemenea din anul 1985 Audi este prima firmă de automobile care produce pe scară largă, la modelul Audi 100 C3, caroserii din tablă zincată. Acest model, prezentat în anul 1982, a fost modelul cu valoarea Cw 0,30, cel mai redus coeficient al rezistenței aerodinamice, pe plan mondial la un automobil de producție largă.

În 1983 Audi a fost prima firmă de automobile germane care a primit aprobarea generală („ABE”) pentru vehiculele cu convertoare catalitice.

În 1986, pe măsură ce modelul bazat pe Passat, Audi 80, începea să capete o imagine de „mașina a bunicului”, a fost lansat modelul Audi 80 B3 (Typ 89), cu o vandabilitate bună, unde era introdus și sistemul de siguranță procon-ten. Totuși, dinamica și exteriorul modern erau trase în jos de motorul slab performant, iar pachetul de opționale era oarecum „spartan”.
În anul 1987, Audi a prezentat un model nou, foarte elegant, Audi 90 B3 (Typ 89), care avea însușiri standard superioare, ca de exemplu motor cu cinci cilindrii, care dezvolta o putere de 170 CP.

La sfârșitul anilor ’80, Audi a introdus că prima firmă germană de automobile, după Fiat Croma TD id și Rover Montego, un motor diesel cu injecție directă și grupul de turbosupraalimentare la modelul Audi 100 TDI. La începutul anilor ’90, vânzările au început să scadă și au început să apară unele probleme fundamentale de producție.

Scăderile în vânzări nu au fost rezolvate de Statele Unite, din cauza unui reportaj TV de 60 de minute, care susținea că autoturismele Audi sufereau de „accelerație neintenționată”. Autorii reportajului s-au bazat pe plângerile clienților în legătură cu accelerarea vehiculului în timpul acționării frânei. Inspectori neutri au conchis că cea mai probabilă cauză era distanța mică între pedalele de frână și accelerație (în comparație cu automobilele americane) și inabilitatea conducătorilor auto, din cauza neatenției, de a deosebi cele două pedale. (La mașinile de curse, când se schimbă treapta de viteză într-una inferioară, în timpul frânării, accelerația trebuie folosită pentru a potrivi turațiile motorului, încât ambele pedale trebuie să fie cât mai apropiate una de alta, pentru a putea fi controlate simultan de piciorul drept, cu degetele pe frână și calcâiul pe accelerație; tehnica aceasta se numește „degete-călcâi”). Aceasta nu constituia nicio problemă în Europa, probabil mulțumită experienței șoferilor europeni în privința transmisiei manuale.

Aici veti gasi cartile de service/manuale pentru toate modelele Audi: A1, A3, A4. A5, A6, A7, A8, TT, RS5, R8, Q2, Q3, Q5, Q7, Q8, E-tron

Nu uita sa cumperi

Polita RCA

Baterie auto

Ulei motor

Anvelope vara

 
Manual de utilizare/carte de service Audi A1

Manual de utilizare/carte de service Audi A3

Manual de utilizare/carte de service Audi A4

Manual de utilizare/carte de service Audi A5
Manual de utilizare/carte de service Audi A6

Manual de utilizare/carte de service Audi A7

Manual de utilizare/carte de service Audi A8

Manual de utilizare/carte de service Audi TT
Manual de utilizare/carte de service Audi RS5

Manual de utilizare/carte de service Audi R8

Manual de utilizare/carte de service Audi Q2

Manual de utilizare/carte de service Audi Q3
Manual de utilizare/carte de service Audi Q5

Manual de utilizare/carte de service Audi Q7

Manual de utilizare/carte de service Audi Q8

Manual de utilizare/carte de service Audi E-Tron