In vizita la Casa de Vinuri Cotnari

Am onorat cu placere invitatia celor de la Icar Tours de a merge la Casa de Vinuri Cotnari pentru a degusta noile vinuri lansate de acestia pe piata. Pentru cei care nu stiau (asa cum nu stiam nici eu) Casa de Vinuri Cotnari este un proiect distinct (fondatorii fiind acţionarii de la S.C. Cotnari S.A.), cu sediu şi echipă de vânzări proprie si care se adreseaza unor clienti din zona medie spre premium, incercand sa intre pe segmentul HoReCa, segment pe care este o mare cerere de vinuri seci sau demiseci de calitate superioara.

Inainte de degustarea propriu-zisa ne-au fost prezentate toate investitiile facute in ultimii 6 ani, incepand cu plantarea de vie, achizionare unei noi linii de procesare initiala a strugurilor si a recipientelor in care mustul rezultat isi face de cap sub atenta supraveghere a tehnicienilor. Totul este de o curatenie exemplara, iar utilajele moderne isi fac treaba cu minima interventie din partea omului. Este extraordinar sa vezi cata istorie este scrisa in hrubele pline de butoaie ascunse la 15 metri sub pamant, butoaie ce sunt pazite de usi de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Un moment interesant a fost cand am intrat in locul in care se pastreaza vinurile mai vechi, puse frumos cu nasul in jos (pentru a nu intra aer printre pluta si sticla), numerotate pe ani de fabricatie. N-as sti sa apreciez exact, dar cred ca era un culoar de vreo 40-50 m cu sticle de sus pana jos. As fi putut muri fericit acolo, mai ales cand am gasit cea mai veche sticla de vin, care data de pe la 1956 si costa doar 500 euro.

Dupa vizita a urmat cel mai asteptat moment al zilei, si anume degustarea. Am inceput cu vinurile din gama premium Colocviu, vinuri albe (an de fabricatie 2011) si rose (mai nou din 2012), care ne-au dus cu gandul la Paris, Roma, Atena si Moscova. Vinuri seci, cu un buchet puternic de arome: flori de camp, coacaze rosii, pepene galben copt, flori de soc si busuioc. Din aceasta serie preferatul meu a fost vinul rose ce se remarca printr-o stralucire si-o prospetime exceptionala, foarte aromat, cu miresme exotice, un vin ce-ti trezeste simturile.

Dupa gama Colocviu am degustat trei vinuri din gama Domenii: o feteasca alba, o busuioaca de bohotin si o tamaioasa romaneasca. Cu toate ca pozitionarea acestora este sub gama Colocviu, ele nu sunt cu nimic mai prejos din punct de vedere al calitatii si a gustului. Aceste vinuri se adreseaza persoanelor care pretuiesc armonia unui vin de calitate, prezentat intr-un mod deosebit si modern.

In final, multumiri dlui Marius Simionescu, cel care ne-a prezentat tot procesul tehnologic si vinurile, dar si domnului Catalin Avasalcei, pentru c-a avut rabdare cu noi si pentru ca ne-a invatat multe lucruri noi pe care eu unul nu le stiam.

Comments

  1. By eBogdan

Daca ai o intrebare legata de acest produs, nu ezita sa intrebi. Vei primi un raspuns fie de la administratorul paginii, fie de la ceilalti utilizatori care au intampinat aceeasi problema.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.