Declaratie unica pentru veniturile din Adsense

Vine un moment in viata cand trebuie sa cotizezi pentru partid si ajungi sa ai de-a face cu ANAF-ul. Mai nou au o singura declaratie pentru toate, declaratie care se poate descarca de aici, se completeaza si apoi se urca in spatiul virtual privat, aici.

Daca nu aveti cont in SPV, e nevoie sa completati formularul de aici, dupa care primiti un cod cu care va deplasati la ANAF-ul de care apartineti (sa aveti si o copie de buletin la voi), si abia apoi veti avea acces la SPV si veti putea depune declaratia.




Recunosc c-am descarcat PDF-ul si m-am uitat la el vreo 10 minute, si exceptand prima parte cu nume/prenume n-am prea stiut ce sa completez. Am sunat la Iasi la ANAF sa ma indrume in completarea formularului, si de la ei am aflat ca exista un numar de suport pentru acest tip de cereri, si anume 0314039160. Daca va blocati pe undeva puteti apela cu incredere la ei, chiar au fost foarte amabili.

Declaratia am completat-o pentru veniturile din 2018 si aveti mai jos modelul de completare pentru adsense (respectiv venituri din strainatate):

La punctul A, completati numere, prenume, CNP, adresa, telefon, email. Nu este obligatorie completarea bancii si a contului.
Apoi sariti la sectiunea I.2, unde bifati: “Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate în anul 2018”
La punctul I.2.A.1 “Statul în care s-a realizat venitul” selectati in cazul Google, Irlanda.
La punctul I.2.A.2.”Categoria de venit”, bifati punctul 18, alte venituri.
La punctul I.2.A.3. “Metoda de evitare a dublei impuneri)”, bifati “Metoda creditului fiscal”, pentru ca google nu face retinere la sursa pentru impozitul datorat.
La punctul I.2.B.”DATE PRIVIND IMPOZITUL ANUAL DATORAT”, completati la venit brut suma pe care ati obtinut-o din activitatile prestate. Mare grija, daca in 2018 ati avut venituri din alte venituri mai mari de 22800 lei o sa fie nevoie sa platiti si CAS si CASS, nu numai impozit de 10%. Dupa ce-ati pus suma obtinuta (se face calculul tuturor sumelor incasate pe 2018, se inmulteste cu valoarea media a monedei (euro/dolari, se ia de pe site-ul BNR, de aici), pdf-ul calculeaza automat suma datorita. Nu bifati bonificatii sau deduceri pe acolo ca nu este cazul.

Apoi reveniti pe prima pagina la “validare formular”, dati click acolo pe validare si apoi mergeti pe ultima pagina, puneti semnatura electronica (o obtineti din cateva click-uri) si cam asta e tot. Urcati formularul in SPV si sa platiti impozitul calculat de tabel pana pe 31.07.2019. Nu vine nicio impunerere/decizie de la ei, deci sa nu asteptati nimic.




Unde depunem banii? Pai la trezoreria de care apartineti, iar lista o gasiti aici. Mergeti pe judetul vostru, localitate de domiciliu, apoi se deschide un pdf in care veti cauta (CTRL+F in pdf) “5504”, si acela e contul de trezorerie in care veti depune banii.

Cam asta e tot, am pus aici un PDF completat sa-l aveti ca model. Sa-l descarcati pe calculator si sa aveti ultima versiunea de adobe (mai face mofturi din cand in cand).
Spor!

Comments

  1. By Ana

  2. By Ciprian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.