Cum alegem aparatul de aer conditionat

In curand vine caldura si iar o sa inceapa goana dupa cautarea celei mai bune oferte de aer conditionat.
O sa incerc sa punctez cele mai importante aspecte ce trebuie luate in calcul cand alegem un aer conditionat

.




Daca detineti deja un aparat de aer conditionat, este bine ca la inceputul si finalul sezonului sa folositi o solutie curatat aer conditionat Wpro, solutie care curata perfect sistemele de aer conditionat si dezodorizeaza aerul care circula in incapere. Astfel, aparatul dumneavoastra va functiona fara probleme tot sezonul si nu veti avea neplacerea ca microbii si bacteriile sa fie imprastiate in aerul din camera la fiecare folosire a acestuia.

Ca recomandari

pentru un buget mai mic ar fi Heinner HAC-12INVB Inverter cu capacitatea de 12000 BTU la 1199 lei sau Star-Light ACM-09BIN un aparat de aer conditionat mai ieftin

, cu capacitatea de 9000 BTU la 1149 lei.
Daca mai este nevoie de mai adaug ceva sau aveti intrebari va rog sa lasati un comentariu mai jos.

  • In primul rand, ofertele de aer conditionat se vor “lauda” cu cati BTU/h

    are un aparat. Dar ce este BTU

    ? Acronimul provine de la British Thermal Units. Pe scurt, reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unuei jumatati de kilogram de apa cu 1 grad Fahrenheit. Si la ce ne foloseste? Vom cumpara un aparat de aer conditionat

    cu mai multi BTU pentru o camera mai mare.

  • Mai apoi trebuie sa vedem ce suprafata vrem sa racim; mai jos aveti niste valori orientative
    pentru 18-25 mp —- 9000 BTU
    pentru 25-35 mp —- 12000 BTU
    pentru 38-45 mp —- 18000 BTU
    pentru 45-50 mp —- 24000 BTU
    *valorile sunt calculate pentru inaltimea standard de 2.4-2.5 m



  • Foarte important este locul in care dorim sa montam unitatea de aer conditionat. Daca peretele este spre soare va fi nevoie de un aer conditionat

    cu o putere mai mare de racire. Acest lucru este valabil si in cazul in care in incapere sunt si surse suplimentare de caldura(calculatoare, veioza). La alegerea aerului conditionat trebuie sa mai tinem cont si de: numarul de persoane care ocupa in mod frecvent acea camera, structura peretilor.

  • Clasa de energie

    a aparatului de aer conditionat

    : ca si in cazul frigiderelor sau masinilor de spalat vom alege bineinteles acel aparat de aer conditionat care are un consum cat mai mic(gen A sau A+, A++). Sa nu va lasati pacaliti totusi de aceste litere. De ex: la un model de aer conditionat 550 kwh poate sa fie A, iar la un alt model acelasi numar de kwh poate sa fie A+. Cel mai bine zic eu ca este sa vedem exact cat are fiecare si sa lasam kilowatii sa-si spuna cuvantul si nu literele.

  • Sa nu uitam de nivelul de zgomot

    . Trebuie sa tineti cont ca in serile calduroase aparatul va functiona intens si nu cred ca vreti sa va treziti din cauza zgomotului produs. Mare atentie si aici: daca un aparat are 40 db si unul 45 db, diferenta este exponentiala, si nu de 5 db.

  • Si daca tot am vorbit de consum, ajungem la compresor. Compresorul

    este acel motor care comprima agentul de racire (freonul numit generic). Principiul de functionare este similar cu al frigiderului. Se ia caldura din camera si se “arunca” afara. Avem nevoie de un aparat de aer conditionat

    cu un compresor bun, el fiind inima instalatiei. Un aparat de aer conditionat no name, dar cu un compresor

    bun se poate bate cu un aer conditionat “de firma”. Un rol foarte important il are bineinteles cel care face montajul si este foarte important sa fie un meserias bun, si nu unul angajat pentru o vara la montaje.

  • Pentru un consum mai mic va recomand un model inverter

    . Aceste modele au urmatoarele avantaje:

    * Temperaturile dorite se ating mult mai repede
    * Timpul de pornire este redus cu o treime
    * Economisiţi energie şi deci bani: consum mai mic cu până la 30%
    * Se evită pornirea/oprirea repetată a compresorului
    * Fără fluctuaţii de temperaturi




  • Recomand alegerea unui aer conditionat in cazul in care doriti sa-l folositi si pentru incalzire, acesta functionand normal pana la -15 grade, fata de cele obisnuite care functioneaza pana la – 5 grade.
  • Un aparat de aer conditionat

    poate sa aiba urmatoarele filtre:
    * Filtru antipraf

    : capteaza particulele foarte mici de praf din aer; Necesita operatii curente de intretinere, se scoate din aparat, se spala cu apa rece (atentie, nu cu apa calda deoarece este material plastic si se poate deforma) se usuca ferit de soare (din aceleasi considerente, material plastic, se poate deforma).
    * Filtru electrostatic antibacterian

    : pulberile fine, sporii invizibili de mucegai si microorganismele daunatoare sunt absorbite în filtru prin efectul electricitatii statice, dezvoltarea acestora fiind împiedicata de extractul volatil de izotiocianat, obtinut din wasabi.
    * Filtru dezodorizant

    : este cu carbune activ si diltreaza particulele mici (bacterii, microorganisme) si fumul (de tigara, miros neplacut)
    * Filtru de catechina

    : combina proprietatile filtrului electrostatic si a filtrului de carbune, eliminand bacteriile si dezodorizand aerul. Filtrul cu catechin este consumabil.

    Cel mai bine este sa achizitionati aparatul de aer conditionat

    din magazine mari pentru a putea beneficia de montaj si garantie din partea unor firme autorizate. Atentie mare: montajul trebuie facut obligatoriu cu firmele de pe spatele certificatului de garantie pentru a nu exista probleme in caz de defectiune.

    Nu uitati ca dupa fiecare sezon sa curatati filtrele fie prin spalare (cele care pot si spalate) fie prin folosirea unei solutii de curatat aer conditionat (pretul ei este de pana in 80 ron).

    Si in final, sa va prezint o metoda

    usoara de calcul a numarul de BTU

    de care aveti nevoie pentru a raci o camera: inmultim lungime x latime x inaltime x 150 si rezultatul este nr de BTU necesari pentru racirea camerei respective
    Un ex: camera de 4 pe 4 cu inaltime de 2.5 m
    Avem asa: 4*4*2.5*150=6000 BTU pentru camera respectiva. Nu uitati ca este un calcul informativ si este influentat si de pozitionarea camerei (spre soare de ex) si alte produse electronice sau electrocasnice ce le aveti prin casa.

Nu uitati, daca aveti intrebari sau recomandari va rog sa le lasati in formularul de mai jos.

Comments

  1. By Etienne

  2. By :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.