Avantajele presiunii cu azot

Dintre multitudinea de pliante si oferte pe care le-am gasit de-a lungul vremii puse sub stergator am selectat saptamana trecuta unul care parea interesant. M-am tot coit vreo saptamana sa ma duc, si azi daca tot eram cat de cat in drum am zis sa dau o fuga pana acolo.

Oferta care era: completand pliantul pe care l-am gasit sub stergator pana pe 31 iulie cu datele personale, am beneficiat de presiune cu azot gratis pentru masina. Toata treaba a durat cam 5 minute maxim, timp in care mi-a scos tot aerul din roti, a pus azot, a sigilat treaba si gata. Foarte simplu si rapid. Tot ce trebuie sa fac este sa ma duc cam la o luna sau cand vad ca s-a mai pierdut din presiune sa le mai umflu un pic, tot la ei, si tot au azot bineinteles. Costul  operatia de reumplere este de 1 ron de roata. Daca doriti sa faceti acesta operatie pentru prima data costa cam 28 ron, urmand sa completati cand credeti ca este necesar.

Avantajele presiunii cu azot:

Înainte însă de enumera cele mai importante avantaje pe care la aduce folosirea azotului, cosiderăm că este important de înteles care este diferenţa între azot şi aer comprimat:
Aerul comprimat – metoda tradiţională pentru umflarea anvelopelor – conţine oxigen, vapori de apă şi alte gaze în proporţie de 22% şi azot 78%. Cauciucul anvelopei este ca o membrană, prin care oxigenul  trece către exterior de trei ori mai repede decat azotul. Ca rezultat, se obţine o  scurgere treptată a oxigenului prin pereţii cauciucului  şi deci, la dezumflarea acestuia. Însă, dacă se reduce procentul de oxigen, de la 22% la mai puţin de 7%, anvelopele vor păstra presiunea corectă mai mult timp. De exemplu: cu 95% azot în anvelope, acestea vor menţine presiunea optimă de 3-4 ori mai mult.
Menţinerea constantă a presiunii optime determină şi principalele 3 beneficii pe care la aduce azotul:
1.  durabilitate mai mare pentru anvelope – presiunea constantă menţine „pata de contact” cu asfaltul la parametrii optimi. Astfel, se evită uzura prematură a anvelopelor pe margine – în cazul rulării cu presiune mai mică sau uzura prematură pe mijlocul căii de rulare – în cazul folosirii unei presiuni mai mare decât cea optimă. În ceea ce priveşte componentele interne ale cauciucului, în absenţa oxigenului, lipseşte umiditatea care, în timp, influenţează îmbătrânirea amestecurilor, a structurii interne a cauciucului şi a elementelor metalice.
2.   economie de combustibil – presiunea corectă menţine suprafaţa de contact cu asfaltul reducând rezistenţa la înaintare . Astfel, se obţine o  economie de combustibil cu aproximativ 3.3%  şi implicit o  reducere a emisiile de noxe.

3. creşte siguranţa – spre deosebire de oxigen, azotul reduce posibilitatea exploziilor în cazul supraincălzirii cauciucului. În plus,  întrucât azotul este mai stabil decât aerul (care este sensibil la variaţiile de temperatură şi presiune ), aderenţa la drum a pneurilor este mult mai bună şi deci şi siguranţa vehiculului este mai ridicată.

Preţurile pentru un astfel de serviciu sunt de : 7 lei de roata pentru turisme şi 11 lei de roata pentru autovehiculele 4×4.

Tags:

Daca ai o intrebare legata de acest produs, nu ezita sa intrebi. Vei primi un raspuns fie de la administratorul paginii, fie de la ceilalti utilizatori care au intampinat aceeasi problema.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.