Saab Automobile AB (/sɑːb/) a fost un producător care a fost fondat în Suedia în 1945, când compania sa mamă, Saab AB, a început un proiect pentru proiectarea unui automobil mic. Primul model de producție, Saab 92, a fost lansat în 1949. În 1968, compania-mamă a fuzionat cu Scania-Vabis, iar zece ani mai târziu Saab 900 a fost lansat, în timp devenind cel mai bine vândut model Saab. La mijlocul anilor ’80 a apărut și noul model Saab 9000.

În 1989, divizia de automobile din Saab-Scania a fost restructurată într-o companie independentă, Saab Automobile AB. Producătorul american General Motors (GM) a preluat participația de 50 la sută cu o investiție de 600 de milioane de dolari SUA. Două modele cunoscute care au ieșit din această perioadă au fost Saab 9-3 și Saab 9-5. Apoi, în 2000, GM și-a exercitat opțiunea de a achiziționa restul de 50 la sută pentru încă 125 milioane USD; transformând astfel Saab Automobile într-o filială GM deținută integral. În 2010 GM a vândut Saab Automobile AB producătorului auto olandez Spyker Cars N.V.

Saab 900

După mulți ani care și-a stabilit o reputație de inginerie solidă și, în cele din urmă, o marcă de preț de lux, Saab nu a reușit să-și construiască baza de clienți dincolo de nișa ce a urmat. După ce a luptat pentru a evita insolvența pe tot parcursul anului 2011, compania a solicitat falimentul în urma eșecului unui consorțiu chinez de a finaliza o achiziție a companiei; achiziția fusese blocată de fostul proprietar GM, care s-a opus transferului tehnologiei și drepturilor de producție către o companie chineză. La 13 iunie 2012, a fost anunțată că o companie recent constituită, denumită National Electric Vehicle Sweden (NEVS), a cumpărat compania falimentată a Saab Automobile. Conform „Saab United”, primul NEVS Saab 9-3 a abandonat linia sa de preproducție la 19 septembrie 2013. Producția completă a repornit la 2 decembrie 2013, inițial aceleași sedanuri aeriene 9-3 Aero, care au fost construite înainte ca Saab să intre în faliment și intenționau să restabilească lanțul de aprovizionare al producătorului auto, în timp ce încerca să dezvolte o nouă linie de NEVS- Produse Saab. NEVS și-a pierdut licența de fabricare a automobilelor sub denumirea Saab (pe care compania aerospațială denumită încă o deține) în vara anului 2014 și produce acum mașini electrice bazate pe Saab 9-3, dar sub propria denumire auto „NEVS”.

Aici veti gasi cartile de service/manuale pentru toate modelele SAAB: 9.2, 9.3, 9.5, 9-7X, 9000

Nu uita sa cumperi

Polita RCA

Baterie auto

Ulei motor

Anvelope vara
Manual de utilizare/carte de service SAAB 9.2

Manual de utilizare/carte de service SAAB 9.3

Manual de utilizare/carte de service SAAB 9.5

Manual de utilizare/carte de service SAAB 9-7X

Manual de utilizare/carte de service SAAB 9000
H