Review trotineta electrica Xiaomi M365

Mi-am dorit foarte mult sa vad cum functioneaza o trotineta electrica, si eram foarte curios sa vad daca ar face fata traseului meu spre munca. E neplacut sa dai 1800 de lei si sa-ti dai seama dupa ca nu e ceea ce trebuie. De anul trecut tot urmaresc grupurile de facebook pentru trotinete electrice, si de departe cea mai recomandata este Xiaomi M365. Daca anul trecut am vazut 2-3 trotinete prin oras, anul acesta, in timpul testului, m-am intalnit doar intr-o singura zi cu 4 trotinisti, din care 3 aveau Xiaomi. Sa nu credeti ca doar barbatii folosesc trotinetele, am vazut si cateva doamne/domnisoare.

trotineta xiaomi

Cei de la Evomag au fost foarte draguti si mi-au oferit in teste o trotineta Xiaomi M365, pe negru. Am deja 3 camere de supraveghere de la Xiaomi + telefon + bratara Mi Band 2 (pe care am pierdut-o intre timp:)) si alegerea logica pentru trotineta era tot Xiaomi. In pachet gasesti trotineta (este necesara asamblarea ei, respectiv trebuie prinse 4 suruburi; nimic deosebit, ai o cheie in pachet care sa te ajute), incarcatorul, manualele, doua cauciucuri si un adaptor sa poti umfla usor cauciucurile.

Am primit o trotineta robusta, cu finisaje foarte bune, si tinand cont de raportul pret/calitate, consider ca momentan este best buy. Are o inaltime de aproximativ 115 cm, nereglabila, cantareste cam 12.5 kg. E bine sa stiut greutatea ei, ca o sa fie nevoie s-o cari pe scari sau s-o ridici peste borduri, si macar sa stii in ce te bagi. Greutatea maxima suportata este de 100 kg, si ar fi bine sa reglati presiunea din cauciucuri in functie de greutatea voastra, conform valorilor recomandate mai jos:

  • 50-70 kg: fata 2.4 – 2.7 BAR, spate 2.7 – 3.4 BAR
  • 70-90 kg: fata 2.7 – 3.4 BAR, spate 3.1 – 3.7 BAR
  • 90-100 kg: fata 3.1 – 3.7 BAR, spate 3.4 – 4.1 BAR





Dupa ce ai terminat asamblarea, descarci aplicatia Mi Home din Google play sau din IOS, o instalezi, si cand iti cere sa selectatezi tara, sa pui China, ca altfel nu va merge nimic. Eu aveam aplicatia instalata de la camere si am avut ceva problema la prima initializare. Ba nu vedea deloc trotineta (am rezolvat-o cu logout/login) si mai apoi nu voia sa se conecteze prin bluetooth (am rezolvat-o cu reinstalarea aplicatiei). Daca esti la prima instalare a aplicatiei, nu ar trebui sa ai nicio problema cu toti pasii. Se poate face si update de firmware din aplicatie, dar va recomand sa cititi despre buguri la updaturi sa nu aveti surprize. Se poate pune si versiune custom pe trotineta, dar la fel, nu va recomand.

Vedeti mai jos cateva poze din meniu:

 

Pornirea o faci simplu, apesi o data pe buton si se vor aprinde intre 1 si 4 leduri, in functie de cat de incarcata este bateria. Mai apesi o data scurt si aprinzi farul din fata si ledul din spate (destul de puternice, se vad foarte bine de la departare), apesi de doua ori consecutiv si se trece in modul eco (la fel, de 2 ori, daca vrei sa treci inapoi in modul normal), si prin apasarea timp de 3 secunde, se va inchide. Daca o lasi pornita sa zicem, ea intra in standby dupa o perioada de timp. Pe ghidon ai si un claxon, destul de eficient cand vrei sa atentionezi persoanele ca esti in zona (este foarte silentioasa si uneori trebuie sa abuzezi de claxon).

De cand am citit review-urile si pana am folosit-o, uitasem ca are si un fel de frana de motor – iei mana de pe acceleratie, si face regenerarea din puterea pierduta, cu ajutorul tehnologiei “Kinetic energy recovery system”. Frana de pe spate reactioneaza foarte rapid in caz de urgenta.

Chiar nu stiu care ar fi autonomia maxima, eu am incarcat-o dupa fiecare drum dus-intors. Ei se lauda cu vreo 30 km in modul ECO, deci in mod normal duce sigur 25 km. Pentru Iasi, consider ca cei 25 km is mai mult decat suficienti pentru o zi. Din pacate, pistele de biciclete din Iasi sunt insuficiente (pe strada nu merg ca este destul de riscant, nu te observa nimeni), si sunt foarte multe fragmentari, treceri de pietoni cu coborari bruste (trebuie sa te dai jos la fiecare trecere si sa mergi pe langa trotineta), astfel incat, desi eu am doar 5.5 km pana la serviciu, ii faceam in 25-30 minute. Daca era un traseu drept, fara coborari si urcari, si fara prea multe treceri de pietoni, timpul ar fi fost in jumatate.

Pro:

– Ajungi foarte rapid la destinatie, fara de depinzi de o masina sau trafic.
– Autonomie aprox 30 km, in cazul meu, ar trebui s-o incarc cam la 2 zile. O incarcare completa dureaza cam 5 ore jumatate, si se recomanda incarcarea ei dupa fiecare utilizare, si nu trebuie mers pana se descarca aproape complet.
– Foarte multe accesorii, de la baterie originala, cauciucuri, scaun, geanta de transport, manere, aparatoare, suport telefon, antifurt, oglinzi si altele. Le gasiti aici pe toate.
– Stabila, finisaje foarte bune, frane eficiente
– Cel mai bun raport pret/calitate




Contra:

– Dupa vreo 4-5 km ajungi foarte transpirat. Sa zicem ca n-ar fi neaparat o problema, daca mergi cu tramvaiul sau autobuzul si e super plin e la fel, plus ca te mai ia si cu lesin de la caldura si mirosuri.
– In modul eco urca foarte greu o panta cu inclinatie de aproximativ 20 de grade + cele 82 kg ale mele. Dupa ce-o scoti din modul eco, se schimba treaba.
– Ar fi fost bun un display cat de mic in care sa apara stadiul bateriei, viteza curenta si numarul de kilometri parcursi (din ce-am vazut, la versiunea Xiaomi Pro – la care se poate face precomanda – au adaugat chinezii si display)
– Pentru cei care cunosc, pietonalul Stefan cel Mare este pietruit, si o suspensie ar fi fost perfecta.

Apropo de temerile mele din primul paragraf, ca nu m-as putea obisnui, sau n-as sti sa merg, uitati-le, nu exista asa ceva. Recunosc ca mi-a fost frica la inceput, dar dupa primii 10 km iti dai seama ca ti-ai facut griji degeaba. A incercat si sotia trotineta prin cartier, in prima zi mai cu frica, dar in a doua deja era altceva. Trotineta iti oferta o libertate pe care n-ai obtine-o cu nimic altceva (bicicleta e mare si greoaie, plus ca depui ceva efort). Oamenii se uita dupa tine, multi m-au intrebat cat costa si ce face, colegii au fost parca mai entuziasmati decat mine.

O alta temere a fost si prima pana. Aceasta temere a fost spulberata prin discutia avuta in “trafic” cu un alt xiaomist, exista canale de youtube, multe din ele si in limba romana, in care te invata cum sa faci lucrurile pas cu pas, tot ce nu tine de garantie.

Din pacate, pistele de biciclete prin oras sunt putine, oamenii nu stiu sa mearga in mod organizat pe trotuar, ba is pe pista de biciclete, ba sunt intinsi pe tot trotuarul, fac un pas in stanga/dreapta cand nu te astepti si-i poti lua foarte usor inainte. Trebuie sa mergi echilibrat, sa ai o vedere de ansamblu, sa gandesti in avans cu 100 metri, sa lasi un spatiu mai mare intre tine si persoanele de pe trotuar, sa fii atent la copii, catei in lesa, pensionari, oameni cu casti in urechi, practic, lucruri pe care le-ai face si daca ai fi la volan.




M-am gandit si m-am razgandit cu privire la achizitia ei de cel putin 50 de ori. Din pacate, pentru moment, achizitia nu este oportuna (daca ii puteam pune ataș ar fi fost excelent, il puneam si pe ficior in spate si mergeam linistit). Nici nu vreti sa stiti cu ce strangere de inima o dau inapoi..

Ramane pe lista si in functie de cum se vor aseza lucrurile in perioada urmatoare, va urma si achizitia.

Puteti achizitiona de AICI varianta pe alb la 1839 lei, sau cea pe negru la 1899 lei. Daca va inscrieti in comunitatea WE ARE ELECTRIC, puteti beneficia si de un voucher de 3% din valorile de mai sus (preturi 30 mai 2019).

Si detalii tehnice la final:

Detalii tehnice
Caracteristici Tehnice Tip Produs Trotineta electrica
Pentru Adulti
Model Xiaomi Mijia M365
Pliabila Da
Putere motor (W) 250
Viteza maxima (Km/h) 25
Autonomie maxima (Km) 30
Tip Scaun Fara Scaun
Lumina Da
Frane Da
Tensiune alimentare (V/Hz) 42 V
Putere baterie 280 Wh
Caracteristici generale Greutate maxim suportata (Kg) 100
Greutate vehicul (Kg) 12.5
Culoare Negru

 

trotineta xiaomi

trotineta xiaomi M365

trotineta xiaomi M365

trotineta xiaomi M365

trotineta xiaomi M365

trotineta xiaomi M365

 

Comments

  1. By Stefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.