In vizita prin Iasi

Sambata a avut loc o noua intalnire a bloggerilor ieseni din Kooperativa 2.0. Ne-am intalnit cu scopul de a vizita si, mai ales, de a afla cateva secrete/anecdote ale cladirilor vechi din Iasi, secrete ce ne-au fost dezvaluite de catre cei patru ghizi care erau trei: Victoria, Alexandru si Matei de la Școala de Ghizi și Asociația Turistică Ghizii României.

Dis de dimineata, ne-am intalnit in fata primului obiectiv ce astepta sa ne primeasca, si anume Teatrul National Vasile Alecsandri, un obiectiv incarcat de istorie si in acelasi timp o capodopera arhitecturala din Iasi. Spre rusinea mea, cred ca au trecut ceva ani de cand i-am trecut pragul si m-am bucurat sa-l regasesc la fel de stralucitor ca atunci.

Al doilea obiectiv pe lista a fost Primaria Iasi. Construita in secolul al XVIII-lea in stil neoclasic, cladirea care adaposteste azi primaria Iasi a fost in vremurile de mult apuse locul de intalnire pentru personalitatile vremii, locul unde se organizau baluri si se punea tara la cale. Din pacate, nu am putut vizita nici macar cateva camere si ne-am multumit cu povestile spuse de catre ghizii nostri.

Catedrala Romano-Catolica a fost cel de-al treilea obiectiv pe de lista noastra. Sincer vorbind, nu stiam ce adaposteste cladirea respectiva si am crezut pana acum ca este ceva de tine tot de mitropolie. Am fost intampinati de d-l Emil Bejan, care ne-a explicat cu multa rabdare despre lucrurile deosebite ce le gazduieste acest obiectiv: orga comandata din Austria cu o vechime de peste 100 de ani, picturile din biserica, amvonul cu basoreliefuri aurite. Am vizitat la subsol si memorialul Anton Durcovici (episcopul de la Iasi pentru aproximativ doi ani). Zona este foarte bine amenajata si prezinta toata viata acestuia si perioada in care a fost incarcerat si a murit in inchisoarea de la Sighet.

Catedrala Romano-Catolica

Dupa catedrala am ajuns si in fata Palatului Culturii, unde ghidul nostru ne-a povestit despre Casa Dosoftei pe care o vizitasem cu o ocazie anteriora (v-am povestit aici) si despre Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din vecinatatea ei. Se pare ca este un laitmotiv in Iasi cu privire la cladirile vechi care ard sub mana praduitorilor si apoi sunt refacute – acesta fiind cazul bisericii.

Probabil cel mai asteptat obiectiv de sambata a fost vizitarea Palatului Culturii (care, apropo, pe 27 aprilie va fi deschis publicului in mod gratuit) si a ceasului din turn, care are o istorie deosebita. De buna functionare a ceasului se ocupa in momentul de fata d-l Ion Cristea, care a fost foarte amabil si ne-a explicat cum functioneaza fiecare rotita din componenta acestuia si, probabil, daca am fi avut timp ne-ar mai fi povestit cel putin doua ore.

Va las mai jos cu niste poze si cu invitatia de a-l vizita cu prima ocazie 🙂

Palatul Culturii

Ca o concluzie de final: cred ca am vizitat abia 15% din tot ce are de oferit Iasiul in materie de cladiri istorice si poate la urmatorul tur (de noapte se anunta) o sa mai vedem si sa aflam si alte lucruri interesante. Multumiri, bineinteles, ghizilor nostri si tuturor acelora care au contribuit la organizarea acestui eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.