De ce sa cumperi o masina de spalat vase?

Masinile de spalat vase au devenit din ce in ce mai populare in ultima vreme si oferta in momentul de fata este destul de atractiva. Poti cumpara o masina de spalat vase incepand cu doar 800 lei – vedeti aici. Suma nu este una foarte mare tinand cont de economia de apa si energie electrica pe care o vei face. Cele mai lungi programe de spalare intensiva nu depasesc 20 litri de apa si 1.4 kw pe ciclu.

Veti economi apa: pentru a realiza economia de apa trebuie sa tineti cont ca un robinet la debit maxim consuma cam 12-15 litri pe minut. Cate vase reusiti sa spalati si sa clatiti intr-un minut? Vei observa deasemenea ca vei cumpara mai rar bureti de vase si solutii de curatat chiuveta.

Veti economi energie electrica. Am spus ca masina de spalat vase consuma maxim 1.4 kw pe ciclu. In tot acest timp masina le spala, le clateste si le usuca (in functie de programul ales) si la final nu-ti mai ramane decat sa le pui inapoi in dulap. Poate vi se pare mare acest consum, tineti cont ca si centrala consuma curent (nu foarte mult dar consuma), sau daca nu aveti centrala poate aveti un incalzitor instant sau un boiler care au un consum ridicat de energie. Nu cred ca se mai pune problema de a spala vasele cu apa rece.





Ajungem si la partea care o sa va placa cel mai mult: veti economisi timp. Poate o sa spuneti ca va place sa spalati vasele, ca va relaxeaza, dar eu n-am intalnit inca o persoana care sa faca asta cu pasiune. Nu ai prefera totusi sa faci altceva in timpul ala? Nu va puteti inchipui cat e de simplu sa te ridici de la masa, sa cureti resturile de pe farfurie si apoi sa o pui pur si simplu in masina de spalat vase. Cand se umple masina, sau daca e nevoie si mai devreme (mai toate masinile au program de spalare la jumatate), pui pastila de curatare si start. Atat de simplu e. Problema cu cine spala vasele va fi inlocuita cu “cine pune vasele inapoi in dulap”:).

Pentru cei care tin foarte mult la igiena – apa la robinet are cam 40 grade, masina de spalat vase incalzeste apa pana pe la 70 grade si se elimina mai bine microbii. In plus, buretii pe care il folositi zilnic sunt si un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor si raspandirea lor pe urmatoarele vase care trebuie spalate.

Masinile de spalat vase se impart in doua categorii mari: de sine statatoare si incorporabile. Daca abia iti faci mobilierul de bucatarie ar fi bine sa lasi si un spatiu pentru masina de spalat vase pentru a fi totul in linie. Nu e nicio problema desigur daca o lasi in afara mobilierului. Masinile de spalat vase (fie clasice, fie incorporabile) pot fi de 45 cm sau de 60 cm, si tinand cont de aceste dimensiuni cele de 45 cm pot avea maxim 10 seturi, iar cele de 60 maxim 15 seturi.




Clasice Incorporabile

Masini de spalat vase de 45 cm

Masini de spalat vase incorporabile de 45 cm

Masini de spalat vase de 60 cm

Masini de spalat vase incorporabile de 60 cm

Cand achizitionati o masina de spalat sa tineti cont de:

de brand: eu va recomand un hotpoint ariston, bosch, electrolux sau de ce nu beko (vedeti mai jos de ce).

numarul programelor – nu e musai sa aiba foarte multe programe pentru ca oricum nu le veti folosi pe toate, dar e bine sa aiba un program rapid.

de garantie oferita (de exemplu beko si hotpoint ariston ofera in aceasta perioada 5 ani). Nu e bai totusi, se poate prelungi (si chiar va recomand asta) cu inca un an sau doi garantia. Tineti cont ca dupa doi ani niciun mester nu va veni la voi fara nimic 50 lei + deplasare doar sa se uite la ea, iar garantia pe doi ani nu depaseste de obicei 10% din valoarea produsului.

clasa de energie – de la A+ incolo.

nivelul de zgomot – ideal ar fi intre 40 si 50 de decibeli, dar este foarte posibil ca una de 55 db sa nu va deranjeze asa tare (totul tine de cat de sensibili la zgomote sunteti).

numarul de persoane care o vor folosi. Pentru doua persoane ar fi suficient una de 9 seturi, iar de la 3-4 persoane in sus ar fi bine sa te gandesti la una de minim 12 seturi. Vasele pot si spalate si la 3 zile fara niciun fel de problema (se poate folosi intre timp programul de prespalare si se inlatura resturile foarte bine).

de spatiul disponibil – masinile, fie ele incorporabile sau clasice au latimi de 45 sau 60 cm. Au fost modele de 55 cm de 6 seturi dar acestea au cam disparut de pe piata pentru ca nu exista cerere si pretul era destul de piperat.





Sper ca nu am uitat nimic in aceasta descriere, dar daca voi mai aveti sugestii de completare a acestui articol le astept in comentarii mai jos.
Multumesc

Daca ai o intrebare legata de acest produs, nu ezita sa intrebi. Vei primi un raspuns fie de la administratorul paginii, fie de la ceilalti utilizatori care au intampinat aceeasi problema.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.