Ghid inmatriculare masina noua (iulie 2013)

Daca tot am inmatriculat recent o masina noua, am zis sa va vin in ajutor cu cateva informatii cu privire la pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a inmatricula cat mai repede si fara dureri de cap achizitia. Va zic din start ca eu am inmatriculat masina in Piatra Neamt, si o data ce-am avut in mana actele de la ANAF am inmatriculat masina in mai putin de-o ora.

Daca doriti ca stiti ce bani sa pregatiti pentru inmatriculare (suma poate sa difere de la caz la caz in functie de cum ati achizitionat autovehiculul), puteti folosi acest calculator de taxe de inmatriculare pentru a estima costurile inmatricularii.

Intai de toate, asigurati-va ca aveti de la dealer: cartea de identitate a masinii, factura originala si certificatul de conformitate. In cazul in care pe certificatul de inmatriculare a masinii nu apare o folie peste datele masinii, o sa fie nevoie sa mai faceti o vizita si pana la RAR. Acolo se rezolva repede si nu ar trebuie sa aveti nici o problema in obtinerea ei.

Pregatiti actele pentru ANAF:

– Cerere de calculare a taxei de poluare (o gasiti la gheretele cu xerox din apropiere)
– factura de achizitie a autoturismului; original si copie
– cartea de identiate a autoturismului; original si copie
– carte de identitate proprietar; original si copie

In functie de cat de ocupati sunt, ar putea dura cam 2-5 zile. Dupa ce-ati aflat cat aveti de platit, in aceeasi cladire achitati respectiva taxa si puneti chitanta la dosar.

Va recomand apoi sa mergeti la politie. Folositi cu incredere chioscurile care iti fac dosarul pentru diversele institutii ale statului ca veti economi foarte mult timp si nu vei risca sa te trezesti cand ajungi la coada in faţă ca-ti mai trebuie cine stie ce foaie la dosar.

Am ales unul din respectivele chioscuri, si dupa 10 minute si 20 de lei mai tarziu aveam toate actele puse pe căprării, cu niste biletele simpatice pe fiecare dosar cu locatia unde trebuie sa mergi si ce bani am de achitat. Aici o sa-ti faca toate copiile necesare si o sa-ti completeze pe calculator cererile (declaratia de impunere, cerere de inmatriculare).

De acolo am plecat in directia Taxe si impozite locale pentru ca statul sa-mi ia masina in evidenta si sa platesc impozit pe ea. Practic, dai 60 de lei pentru a avea bucuria de a plati impozit pe ea. Actele necesare aici sunt:

– Decizia de impunere auto completata (cea de mai devreme)
– Fisa inmatriculare autoturism (tot de mai devreme)
– Factura de achizitie a autoturismului; original si copie
– Cartea de identiate a autoturismului; original si copie
– Carte de identitate proprietar; original si copie

Precum ziceam, 60 de lei si maxim 10 minute la ghiseu (cand am fost eu nu era decat o persoana in fata mea).

Urmatoarea oprire este la CEC. Aici ai nevoie de 1 minut si 37 de lei pentru taxa de talon. Anexezi ai aceasta taxa platita la dosar, impreuna cu chitanta de la Directia taxe si impozite.

Ultima oprire este din nou la politie, unde predai dosarul ce trebuie sa contina:

– Cerere inmatriculare-tip
– Fisa inmatriculare cu viza Administratiei Financiare
– Factura de achizitie a autoturismului; original si copie
– Cartea de identiate a autoturismului; original si copie
– Copia politei de asigurare RCA
– 2 copii chitanta plata taxa poluare
– 2 copii dupa decizia calculare taxa poluare
– carte de identitate cu folia de secretizare RAR (se depunde originalul)
– Chitanta plata taxa inmatriculare CEC (in original)
– Chitanta plata taxa talon (in original)
– Taxa de plata numere de circulatie definitive (45 – standard / 85 – preferentiale); am platit-o la un ghiseu alaturat.

Am ales numere preferentiale si in doua ore deja pe aveam in mana. Pana la venirea certificatului de inmatriculare (maxim 15 zile) am primit o dovada cu care sa pot circula intre timp. Certificatul de inmatriculare se trimite prin prioripost pe adresa din buletin. Mie mi-a venit a treia zi.

Cand am vazut si eu prima ora lista cu locurile unde trebuie mers si acetele necesare am zis ca nu-mi ajunge o zi intreaga sa le bifez pe toate. Recunosc ca m-a ajutat foarte mult faptul ca am inmatriculat masina intr-un oras mic si mai ales c-a fost cineva care sa-mi puna ordine in acte si sa-mi spuna exact unde sa ma duc si cat sa platesc.

Costul final a fost:
Taxa de timbru 325 de lei
Asigurare jumatate de an 250 de lei
Aranjare acte 20 de lei
Taxa luare in evidenta 60 de lei
Taxa talon CEC 37 de lei
Numere preferentiale 85 lei
Total 777 de lei, suma la care am mai adaugat apoi si rovigneta pe un an – 125 lei. Suma rotunda vreo 900 lei sau 200 euro 🙂

Comments

  1. By adrian

  2. By cristina

  3. By cristi

  4. By ciprian

  5. By gigi

  6. By ciprian

  7. By Daniel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.