Sarbatoarea Sfintei Parascheva-motiv de polemica

Sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva a devenit de ani buni o manifestatie crestina de o mare amploare pentru Iasi. Prin urmare, numarul celor care ajung in pelerinaj cu aceasta ocazie este de ordinul sutelor de mii. Iar, pentru a ajunge sa se inchine la racla sfintelor moaste, acestia asteapta de cele mai multe ori peste 10 ore, la un rand de cativa kilometri.

In acest context, am citit si auzit pe numerosi nedumeriti care isi exprimau intrebator mirarea vis-a-vis de prezenta iesenilor in randul kilometric de la Mitropolie. “Adica, ce cauta ei dom’le langa cei veniti de la sute de km distanta sa se inchine la Cuvioasa? Nu au timp in restul anului sa faca asta?? Pleaca undeva moastele de acolo???”.

Corect, iesenii pot sa se inchine Cuvioasei si in restul anului, iar moastele nu cred ca vor pleca din Iasi. Dar, ce nu inteleg eu este modul acesta unidirectional si privitul cu ochelari de cal a intregii situatii. Pentru ca, acesti oameni, a caror singura culpa este aceea de a fi locuitori ai Iasului, au tot dreptul sa o sarbatoreasca pe Sfanta Parascheva de ziua ei. Ce-ar fi daca, prin analogie, ar fi ziua unei persoane foarte populare, cu multi prieteni si cunostinte, iar cei veniti de foarte departe s-ar arata extrem de indignati de prezenta celor din acelasi oras cu sarbatoritul sub pretextul ca ei au tot timpul sa-l viziteze.

Pana la urma toata sarbatoarea asta tine sau ar trebui sa tina de credinta. Daca unii oameni cred ca efortul de a sta la o coada imensa reprezinta o ofranda si un mod de a-si exprima religiozitatea, nimeni nu ar trebui sa conteste acest lucru. Si, daca eu sau oricine altcineva s-ar raporta de maine la un paianjen, un cornulet cu nuca sau la o soseta, ca la o divinitate si ar incepe sa se inchine la asa ceva, ceilalti ar trebui sa respecte (nu neaparat sa si inteleaga) aceasta credinta. Fiecare e liber sa creada in cine vrea cat si cand vrea atata vreme cat nu lezeaza drepturile celorlalti. Iar, statul la o coada in mod sigur nu reprezinta o incalcare a unui drept sau ma amagesc eu cumva?

Comments

  1. By relansat

  2. By alex_blue

  3. By Tot un drac

  4. By anda_elena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.