Intelepciune batraneasca

Pentru mine tramvaiul nu este doar un mijloc de transport in comun, ci mai degraba o sursa de excitare a sistemului meu nervos. De fiecare data inainte sa urc, ma rog sa am o calatorie linistita lipsita de orice balci. Dar, cum divinitatea nu e atat de generoasa (dupa fapta si rasplata), se intampla sa nimeresc in mijlocul unor dispute cu protagonisti care nu se sfiiesc sa alature cuvantul “mama” cu un organ sexual.

Ei bine, o astfel de manifestare, dar cu mine intr-un rol mai activ, mi-a insiropat ziua de ieri. Un mosnegut urca la o statie si se apropie repejor de locul unde eram si eu asezata alaturi de o domnisoara si alte doua reprezentante a varstei a-3-a. Fara nici o ezitare, incepe sa isi sprijine cotul cu toata greutatea corpului pe capul tinerei care sare ca arsa. Individul isi “explica” gestul sec si acid: “Vreau sa stau jos” adica in traducere: “Tu muritoare, ridica-te, caci am venit EU, Dumnezeu pe pamant, si e musai sa-mi cedezi locul..se-ntelege”. Tipa, vadit deranjata si jenata de situatie, se ridica si pleaca, fara sa spuna absolut nimic.

Daca prin absurd, imi era cusuta gura si nu puteam sa vorbesc, tot nu as fi trecut cu vederea atitudinea omului. Drept urmare, i-am explicat in cateva cuvinte despre bun simt si prietenii lui. N-a inteles nimic. A inceput sa ma trimita la origini. Si cum tramvaiul era plin de batrani, s-a trezit o exponenta a categoriei ce mai mult urmarise, decat auzise “scena”, sa tina o prelegere despre cum tinerii nu respecta pe cei in varsta si nu le ofera locul. Nu am vrut sa ma arunc in gura lupului si am tacut.

I-as fi vorbit cu siguranta despre diferenta uriasa dintre “a oferi” si ” a ti se impune”. Drepturi egale, cica, avem cu totii. Indiferent de varsta sau alte considerente, oricine are dreptul sa ocupe un scaun intr-un mijloc de transport. Sa NU amestecam emotiile cu rationalul. Ca e de bun simt sa oferi locul unei persoane in varsta, nu contesta nimeni, dar totul pana la a invoca bunele maniere ca justificare a unui comportament de mitocan.

Tags:

Comments

  1. By Madalush

  2. By M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.